Ny bog om danske og udenlanske jernbanemalerier

Frygt og fascination
Danske og udenlandske jernbanemalerier fra 1840 til i dag
Af Henry Nielsen & Dorte Fog

Lige siden de første togskinner blev lagt i begyndelsen af 1800-tallet, har jernbanen givet anledning til både frygt og fascination. For nogle varslede den en faretruende udvikling, der snart ville forvandle rolig idyl til forjagede industrisamfund. Andre hilste jernbanen velkommen og var begejstrede for de nye muligheder og drømme, der fulgte med. Det brusende damplokomotiv blev for dem et billede på det uimodståelige fremskridt.

Ikke mindst hos mange malere har jernbanen vækket stærke følelser. Dens dampende røgfaner, myldrende stationer og blinkende signalposter har givet inspiration til nogle af verdenshistoriens mest fascinerende malerier. Men selvom værkerne ikke bare udtrykker kunstnerens, men også samfundets holdning til forandringens ultimative symbol og drivkraft er jernbanens afbildning og teknologiens rolle i kunsten underbelyst.

Lektor i teknologihistorie Henry Nielsen og lektor i kunsthistorie Dorte Fogh har imidlertid været optaget af jernbanen i krydsfeltet mellem deres to fag i mange år. I bogen her fokuserer de særligt på amerikanske og danske kunstnere samt uomgængelige jernbanemotiver af englænderen J.M.W. Turner og franskmanden Claude Monet og udlægger de enkelte maleriers fantastiske fortællinger om en verden i forandring. Undervejs giver forfatterne også deres bud på, hvorfor denne snart to hundrede år gamle teknologi fortsat inspirerer nutidens malere – og stadig vækker både frygt og fascination.

isbn 978 87 7934 694 9

190 sider, rigt illustreret

Pris: 299,95 kr.

Udkommer 30. sept. 2011

Ingen kommentarer endnu

Læg et svar