Danske signaler

Der er mange der efterspørger danske signaler til modeljernbanen. Signalerne udgør en væsentlig del af deltaljeringen og bevirker, at en modeljernbane ser mererealistisk ud. Generelt skal der mange detaljer til for at få et realistisk sporanlæg, og her gælder det i denne omgang om signaler. Jeg vil starte med at beskrive hvordan jeg har lavet PU og dværgsinagler – senere kommer indkørselssignal mv.

Der er taget udgangspunkt i løsdele fra Dansk Hobbysignaler, som bl.a. kan købes hos Togdillen. Dt er lavet af sort plast. En speciel type plast som man ikke kan lime med almindelig platiclim, men derimod kræves sekundlim. De virker rimeligt robuste hvilket må være udgangspunktet ved valget af plastictypen. De leveres med modstande samt små lysdioder og en lille vejledning. Det skal siges med det samme, at jeg ikke er nogen elektronikekspert, så jeg har lavet det på den for mig letteste måde.

Når man går i gang med at samle signalet skal det først afgrattes. Alle overskydende rester fra støbningen skal skæres bort med en skarp hobbykniv. Man skal være forsigtig, da man ellers kan komme til at skære i skyggen til “pærerne”. Hullerne til dioderne skal også renses for støbegrater hvilket er lidt vanskelligere, da materialet er meget elastisk. Jeg brugte en rund fil til at få det sidste væk. Herefter er man klar til at lime dioderne på plads. Ved PU signalerne skal man være særligt opmærksom på man ikke kommer til at bytte om på den røde og den grønne diode! Da man starter bagfra skal man huske at spejlvende rækkefølgen. Før man limer dioderne på med sekundlim skal bene kortes af med en tang. De skal være ca. 1,5 mm lange. Faktisk så lange som muligt uden de stikker ud fra signalhovedet. Jeg har efterfølgende brugt de afklippede ben som strømledere. Den ene pol har jeg samlet på midten og forbundet sammen. I den anden side forbindes med en farvet ledning. Jeg har valgt at tilslutte dioderne til min vekselstrømforsyning, som forsyner strøm til sporskifter med mere. Det har den fordel at jeg ikke skal tænke på hvilket ben der er plus eller minus. Det er meget svært at se med de små dioder. De mere professionelle vil her brug en anden løsning. I nogen tilfælge kan lyset flimrer ved brug af vekseltrøm, men er ikke tilfældet her.

Billede af dværgsinal færdigmonteret med lysdioder lodet og limiet, samt sokkel.

Når dioderne er forbundet og loddet sammen males bagsiden sort eller grå. I virkeligheden var bagsiden oftest grå, men jeg har valgt sort af følgende årsager: Lyset skinner ikke igennem på bagsiden, og signalerne virker optisk bedre med sort bagside. Men det er smag og behag. For at montere signalerne har jeg lavet en betonsokkel af plasticcard ca. 1 mm. Man kan også montere signalerne på en mast afhængigt af forbilledet. Når soklen er tørret males den betongrå. Herefter bores et hul i underlaget og signalet limes fast. Jeg har forbundet mine signaler således lyset automatisk skifter med sporskifterne. På den måde bliver et PU-signal grønt når sporskifet til sporafsnittet står åbent og omvendt. Det gør så at jeg kun bruger den røde og grønne dioder på PU. På dværgsignalerne er det samme teknik. Da jeg bruger Peco sporskifter og drev er der anvendt et originalt skifterelæ der er monteret på moteren. Hefra styres strømmen til signalerne, og man slipper for selv at skulle skifte dem. Resultatet med en selvstændig signalkontrol ville i mit tilfælde betyde jeg ikke ville huske at bruge dem. Derfor er det et godt kompromis. Slutteligt lidt billeder af resultatet…

(Opdatering) Togcenter Gentofter sælger nu et fabriksfremstillet PU signal, som det kan anbefales man kikker nærmere på. Det er også noget mere korrekt i størrelsen da PU-signalerne der er brugt i artiklen er noget større end de burde være.

MH på rangerterænnet - dværgsignalet fortæller at rangering er tilladt.

MH på rangerterænnet - dværgsignalet fortæller at rangering er tilladt.

Her ses to PU signaler. Kun den røde og grønne diode bruges aktivt på anlægget. Bemærk detaljen med betonkabelbakken mellem sporene. Denne er lavet et U-profil fra Evergreen og skåret på tværs for at markere de enkelte betonlåg. Derefter malet betongrå og patineret. Desuden ses perronerne under opførsel.

Her ses to PU signaler. Kun den røde og grønne diode bruges aktivt på anlægget. Bemærk detaljen med betonkabelbakken mellem sporene. Denne er lavet et U-profil fra Evergreen og skåret på tværs for at markere de enkelte betonlåg. Derefter malet betongrå og patineret. Desuden ses perronerne under opførsel.

Her ses bagsiden af et PU-signal ved perronsporene.

Her ses bagsiden af et PU-signal ved perronsporene.

9 Svar til “Danske signaler”

 1. Michael
  8. april 2011 at 22:46 #

  Flot arbejde og en god beskrivelse. Jeg vil vende tilbage, for at se dine næste signalbyggerier.

  V.H.

  • Bo S.
   10. april 2011 at 11:12 #

   Takker – har et par signaler endnu der ikke er bygget. 🙂

   • 10. august 2016 at 22:09 #

    Found your report really fantinacisg without a doubt. I truly experienced reading through it and you make rather some great points. I am going to bookmark this internet site for that future! Relly fantastic article.

   • 15. november 2016 at 05:33 #

    James Palmer I would ask them to remove their post, but they have decided dialoguing with people like me is useless, thus my comments being removed for no reason and blocking me via Twitter (winning!).

   • 30. december 2016 at 16:43 #

    Some of you guys are thinking prospects only – marlins want prospects or cost controllable major leaguers. Guys like Bastardo, Worley, Galvis, Brown, Mayberry, Diekman, Aumont, Schwimer, etc are of value to them also. Could be a mixture of major leaguers and prospects. In the end though, I think other teams have more than we do in these categories and have a better chance of getting something done.

  • 10. august 2016 at 22:12 #

   This looks easy and tasty! I usually just cook my squash and fork mash it and use it as a base instead of pasta or put chicken or steak right on top with a side of avu80do&#c23a;.yommy!

 2. michal
  10. maj 2011 at 14:25 #

  hvordan styre du så dit signal med grøn og rød er det digital

  • Bo S.
   10. maj 2011 at 15:16 #

   PU signalerne styres af sporskifternes retning. Det vil sige hvis strækningen ikke er farbar så bliver signalet rødt. Simpelt men det virker. Da jeg bruger Pecos sporskifter har jeg købt en lille anordning man kan montere på drevet. Den kan f.eks. bruges til at styre signalet med, som jeg har gjort.

   Jeg overvejer om jeg skal lave et nyt anlæg hvor jeg vil lave alt digitalt, men det bliver det også lidt dyrere af. Metoden med signalet var i hvert fald en billig og nem løsning.

   Mvh. Bo S.

 3. Guillermo Mullin
  31. december 2019 at 15:18 #

  Need to find powerful online promotion that doesn’t charge a fortune and gets amazing resuts? Sorry to bug you on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your advertising text to sites through their contact pages just like you’re getting this message right now. You can specify targets by keyword or just execute bulk blasts to websites in the location of your choice. So let’s say you’re looking to send a message to all the contractors in the United States, we’ll scrape websites for just those and post your ad text to them. Providing you’re promoting something that’s relevant to that niche then you’ll get awesome results!

  Send a reply to ethan3646hug@gmail.com to find out more info and pricing

Læg et svar