Bygning og forbedring af Roco Stopbom

Der findes mange forskellige stopbomme på markedet, men fælles for de fleste er de ikke umiddelbart ligner de danske. Her har jeg med få midler ændret Rocos standard stopbom, så den i udseende og farve minder om de danske. Umiddelbart kan dele af metoden også bruges hvis man kører efter udenlandsk forbillede, da den fjerner plasticudseendet og gør den mere realistisk at se på.

Stoppen som den ser ud direkte fra emballagen. Ensfarvet grå plastic.

Til formålet har jeg anskaffet Roco artikkel nr. 42608. Den består primært af 3 dele. Selve stellet til stopbommen, træpladen til pufferne, samt et par skinneklemmer. Jeg ved ikke hvad det tekniske udtryk er men de bruges til at bremse en vogn. Udover selve stopbommen skal du bruge en hobbykniv, samt lysegrå og mørkebrun maling.

Det første der skal gøres er at adskille delene og fjerne alle støbegrater med kniven – se pilene. På denne udgave af stopbommen er der fra fabrikken et lille stopskilt, som man bruger i Tyskland. Dette har jeg skåret væk. Når dette er gjort kan du gå igang med at male delene.

Den øverste pil angiver støbegraterne der skal fjernes og nederste viser det lille stopskilt, som også fjernes. Kontroller om der er yderligere grater, der skal fjernes før du går videre.

Jeg starter med at male stopbommen lysegrå og undlader, at male den nederste metalskinne. Den maler jeg til gengæld mørkebrun, så den passer med sporene på anlægget. Ved denne manøvre fjerner man det ellers lidt tunge udseende stopbommen har og hjælper den til at se lidt mere dansk ud. Træpladen maler jeg på bagsiden inden denne monteres. Når det er tørt monterer jeg træpladen og maler den færdig.

Her er selve stellet færdigtmalet. Bemærk den brune kant, der skal være i samme farve som sporene og får konstruktionen til at se mere let ud. Træpladen er malet på bagsiden inden montering. Når den er tør monteres den og færdigmales.

Når det hele er tørt er bommen klar til montering. Der er mulighed for at sætte en skrue så den bliver i niveau med skinnerne, samt rent faktisk fungerer som stopbom. Nedenfor ses min stopbom løst påsat mit anlæg. Jeg har udover malingen også patineret med lidt rustfarve. Jeg tænker på at træpladen skal se lidt mere udtørret ud med en lys tørfarve, samt markere med sort farve hvor pufferne rammer. De er jo normalt fyldt med sort olie.

Bommen set forfra.

Og her set skråt bagfra ved læssevejen.

En ret nem opgave der løfter udseendet gevaldigt. Der findes flere forskellige fabrikanter og typer, men metoden kan bruges til de fleste. Til at slutte med viser jeg et billede af en stopbom fra de virkelige jernbaner. Dog i slemt forfald desværre.

Stopbom på Vejen Station 2008. Den oprindelige lysegrå farve er nu næsten bort.

Stopbom fra Piko der godt kunne minde lidt om den fra Vejen station.

Stopbom fra Piko der godt kunne minde lidt om den fra Vejen station.

Stopbom monteret på læsserampe, Vejen station 2008

Stopbom monteret på læsserampe, Vejen station 2008. En stjålen cykel vidner om rampen ikke længere bruges…

Ingen kommentarer endnu

Læg et svar