DMJU udstilling i Valby 2008

DMJU – Dansk Model Jernbane Union har i weekenden 30.-31. august afholdt en modeljernbane udstilling. DMJU er en sammenslutning af modeljernbaneklubber i Danmark. På udstillingen var der således klubber fra hele landet der udstillede. Primært modulanlæg der kan adskilles og transporteres. Udover klubberne var der også modeljernbaneproducenter, samt butikker med gode tilbud. Der var mange spændende ting at se på, hvilket også har resulteteret i en masse billeder. Så hvis du ikke allerede har set udstillingen er der både nyheder og inspiration i lange baner. God fornøjelse.

Klubber

Der var en del klubber repræsenteret fra hele landet. Her kan du se et udsnit af de mange flotte anlæg der var udstillet. Det første anlæg man mødte på messen var et modulanlæg fra Sydvestjysk Modeljernbaneklub:Modeljernbaneklubben H0 Albertslund havde et hyggeligt privatbanemodulanlæg med.


Privatbaneidyl – her maskindepotet.


Her er det foreningen Modultoget der har opstillet et anlæg. Modulerne bærer tydeligt præg af det ikke er den samme person der har lavet alle modulerne. Her sætter hver enkelt sit eget præg.


Der var tog i alle størrelser på udstillingen – her er det et N-anlæg.


Et udsnit af det flotte TT anlæg. En speciel størrelse som placerer sig mellem H0 og N.


Her er et lille stykke af Berlinmuren samt Østtysk materiel. TT har rødder i Østtyskland.


Her er vi oppe i de store størrelser – nemlig spor O. Her en model af rangerlokomotivet MH.


Håndbyggede modeller i Spor 0


Her er udviklingen vist side om side. Yderst til højre et ældre håndbygget MY lokomotiv. I midten et nyere håndbygget MX lokomotiv og til venstre Hejlans model af MY.


Sporvogn i spor 0


Stort anlæg fra Spor 1 Fyn. Der var desværre ingen kørende tog på anlægget da billedet blev taget.


De helt store modeller kunne man finde hos Modeldampklubben.


Flot smalsporsanlæg fra Sverige.


Dette flotte anlæg kommer fra Modellbahn Team Hoffmann fra Tyskland.


I lighed med det svenske anlæg er der tale om et virkeligt gennemarbejdet anlæg med god dybdevirkning pga. de mange træer.


Her et billede af en jernbanebro på det tyske anlæg. Bemærk ledningerne i masterne.

Tilbage til toppen…

Hobbytrade

På udstillingen havde Hobbytrade som sædvanligt en stor stand med spændende nyheder. Med sig havde de den før omtalte prøvestøbning af det kommende damplokomotiv litra S m.m. De største overraskelser var dog at finde på et par plakater… Den ene nyhed er en ny skinnebus, og den anden er damplokomotivet litra H!

Scandia skinnebussen bliver en lille avanceret sag – trods forbilledets simple konstruktion. Modellen vil få en centerplaceret motor skjult i gulvet og med træk på alle 4 hjul! Dette gælder på AC og DC udgaven. Hertil kommer detaljer som frontgitter i ætset metal, håndbøjler i metal, frit gennemkig i hele vognen, super deltajeret indretning, samt fabriksmonteret interiørbelysning. Undervognen bliver naturligvis også superdeltajeret og modellen fås med original skinnebus lyd via en Loksound v. 3.5 decoder. Det lyder virkeligt lovende og dejligt der efterhånden også er meget at vælge i mellem til privatbanerne.

En anden dejlig overraskelse er at Hobbytrade efter S maskinen vil producere damplokomotivete litra H. Modellen er endnu blot på tegnebrættet og der koncentreres naturligvis i første omgang om at få S-maskinen på markedet først. Det er jo fantastisk så meget trækkraft man kan få efterhånden. Dertil i en super kvalitet.

Med på udstillingen var også de kommende Ucs tankvogne. Ucs var en ombygget vogn og undervognen stammer oprindeligt fra Gklms. Beholdervognen havde tryklufttømning for transport af gods i form af pulver eller granulat. Der blev fremvist to vogne fra Lumino i henholsvis gul og hvid udgave. Luminovognene blev brugt til at transportere fiskepulp.


Hobbytrade: DSB Ucs – Lumino epoke IV-V


Hobbytrade: DSB Ucs – Lumino epoke IVa


Hobbytrade: SJ litra H/Ibcos.


Hobbytrade: SJ litra H/Ibcos.


Hobbytrade: DSB Hbikks stykgodsvogn epoke V


Hobbytrade: DSB Hbikks stykgodsvogn epoke V


Hobbytrade: DSB Hbikks stykgodsvogn epoke V

Det mest spændende var dog prøvestøbningen af S maskinen. Selv på dette tidlige stadie kan man få et godt indtryk af hvor mange detaljer lokomotiver får. Der er mange løsdele der er eftermonteret, samt meget finde håndbøjler i metal. Godt ser det ud og det bliver spændende at se næste skridt.


Hobbytrade: Prøvestøbning af overdele til S maskinen.


Hobbytrade: Prøvestøbning af overdele til S maskinen.


Hobbytrade: Prøvestøbning af overdele til S maskinen – her tagdetaljer.


Hobbytrade: Prøvestøbning af overdele til S maskinen. Bemærk de fine detaljer hvoraf mange er eftermonteret.


Hobbytrade: Prøvestøbning af overdele til S maskinen.


Hobbytrade: Prøvestøbning af overdele til S maskinen.


Hobbytrade: Den netop udsendte dobbeltdækker.


Hobbytrade: Den tyske udgave af dobbeltdækkertoget. Den er ikke identisk med den danske med tilpasset det tyske forbillede.


Hobbytrade: Den netop udsendte dobbeltdækker.


Hobbytrade: Her ses ME lokomotivet der passer perfekt til dobbeltdækkeren.


Hobbytrade: DSB MT – her et prøve eksemplar. Lysene på taget blinker begge to på en gang – til gengæld ser det rigtigt godt ud at blinklyset er i korrekt skala.


Hobbytrade: Den flotte Eh vogn har ligesom Cu vist sig at være en stor succes. Den viste vinrøde er udsolgt fra fabrikken. Udover Eh har Hobbytrade endnu en rejsegodsvogn på programmet – nemlig litra ECO som forventes klar til levering sidst på året.

Til brug for f.eks. S maskinen kommer nærtrafikvognene og CL og CLS også fra Hobbytrade. Så der er masser nyheder i vente.

Tilbage til toppen…

Roco

Roco var denne gang repræsenteret med en stand hvor der dels blev fremvist forskellige modeller fra deres program samt var opsat en prøvebane til at vise deres togstyringssystem til PC, samt deres nye Lokomaus. På standen kunne man også få et gratis eksemplar af det store 2008/9 katalog. Med Rocos digitalsystem er det nemt for alle at bruge det populære DCC digitalsystem.

Tilbage til toppen…

Heljan

Desværre var Heljan ikke selv tilstede pga. Jernbanemuseet arrangement samme weekend. Derfor havde en af de udstillende butikker fået lov til at have et glasmontre opstillet med nyhederne. Desværre var det ikke muligt at få et ordentligt billeder af modellerne. Størst er naturligvis nyheden om E-maskinen og den svenske litra F. I baggrunden kunne man ane MS lyntoget, som kommer i en forbedret udgave i forhold til den tidligere udsendte.

Tilbage til toppen…

Epoke Modeller

Hos Epoke Modeller var som sædvanligt en masse inspiration at hente til Modeljernbanen. På standen kunne den kommende skinnebus fremvises, ligesom man kunne se den nye signalpost. Der var opstillet små dioramaer hvor man kunne se forskellige bygninger i samlet stand. For at vende tilbage til skinnebussen er produktionen nu startet og priserne endeligt fastlagt. Priserne starter ved 1.795 for en DC motorvogn og 2.495 som digital med lyd. Der fåes også et togsæt bestående af motorvogn og bivogn- her starter prisen ved 2.195 og 2.895 ved digital med lyd. Der laves følgende udgaver: OHJ, HBS, AHB, ogSVJ.


EpokeModeller: Scandia Skinnebus


EpokeModeller: Scandia Skinnebus fra OHJ.


EpokeModeller: Scandia Skinnebus fra AHB.


EpokeModeller: Scandia Skinnebus kørende eksemplar.


EpokeModeller: Tagdetaljer på Scandia Skinnebus.


EpokeModeller: Scandia Skinnebus fra AHB.


EpokeModeller: Scandia Skinnebus bivogn.


EpokeModeller: Diorama med fabriksbygning.


EpokeModeller: Diorama med Roskilde remise, og den nye signalpost samt drejeskive.


EpokeModeller: 20 m “Kongestols”drejeskive


EpokeModeller: Rundremisen fra Rosklide.


EpokeModeller: Nærbillede af Roskilde remise.


EpokeModeller: Signalpost “Vanløse”.


EpokeModeller: Signalpost “Vanløse”.


EpokeModeller: Kulkran.


EpokeModeller: Helsinge remise.


EpokeModeller: Helsinge station.

Tilbage til toppen…

Model-Byg

En lille ny aktør fra Aalborg kunne fremvise byggesæt af fine kolonnehuse som platicbyggesæt. Udover kolonnehusene var der også et prøveeksemplar af en Ph vogn. På billedet nedenfor ses også et daglyssignal, som måske kommer i produktion. Alle kan stort set nikke genkende til vi mangler ordenligt danske signaler til modeljernbanen. Så projektet er meget velkomment.


Model-Byg: Kolonnehuse på diorama med dagsslyssignal.


Model-Byg: Kolonnehuse


Model-Byg: Kolonnehuse, samt læssekran der også få fra Model-Bygs. Det store kolonnehus har som på forbilledet forskellig tagbelægning på hver side.


Model-Byg: Kommende postvogn litra Pmh.


Model-Byg: Kommende model af postvognen litra DD (senere PH) – bemærk den meget detaljeres indretning med postreoler.

Udover kolonnehuse og læssekranen fås også plasticcard til selvbygning af modeller.

Tilbage til toppen…

Freja H0 Modeltog

Hos Freja H0 Modeltog kunne man se et udsnit af deres produkter. Firmaet levere hovedsagligt byggesæt til privatbanemateriel, som f.eks. Frichs firkantede, Marcipanbrød osv. Som noget nyt tilbyder firmaet i samarbejde med Real-Modell færdigsamlede modeller, hvor der tidligere kun er blevet solgt byggesæt.


Freja H0 Modeltog: Frichs firkantede i spor 0. Endnu ikke i programmet.


Freja H0 Modeltog: FRICHS “Rulleskøjte” 4-akslet


Freja H0 Modeltog: Frichs firkantede


Freja H0 Modeltog: Færgegalge – gitterkonstr. + taljer for Hvalpsund – Sundsøre, Glyngøre – Mors og andre lignende overfarter.


Freja H0 Modeltog: TRIANGEL motorvogne til DSB og privatbanerne

Tilbage til toppen…

Jeco

Svenske Jeco havde en række skinnebusser med. Skinnebussen litra Y6 laves udover de svenske udgaver også med forbillede i de danske privatbaner, HTJ og Østbanen.


Jeco: Skinnebus fra Østbanen


Jeco: Skinnebus og bivogn.


Jeco: Skinnebus fra Østbanen


Jeco: Skinnebus fra HTJ


Jeco: Undervogn og indmad i skinnebus.

Tilbage til toppen…

Tikøb Modelhobby

Hos Tikøb Modelhobby kunne man se nogle af butikkens nyheder – bl.a. overdelen til en R maskine. Fælles for byggesættene er de er forberedt til montering på indstrimatriel. Fordelen er så at køreegenskaberne er i top selvom undervognen ikke er 100% korrekt.


Tikøb Modelhobby: På billeder ses byggesæt til DSB litra R, og i baggrunden byggesættet til E-maskinen.


Tikøb Modelhobby: Modellen af den hyggelige rangertraktor fra Olsen Banden, med tilhørende boksvogn fra filmen Olsen Banken – På Sporet. Rangertraktoren kan i dag ses på Jernbanemuseet.


Tikøb Modelhobby: Overdel til Amagerbanen AB5.


Tikøb Modelhobby: Overdel til det lille rangerlokomotiv litra Hs.


Tikøb Modelhobby: Overdel til bygning af litra Q.

Tilbage til toppen…

MKB Modelle

Togcenter Gentofte havde medbragt færdigtsamlede huse fra MKB Modelle. Husene er lavet i laserskåret pap og er i korrekt skala 1:87. Du kan se hvordan man samler et hus ved at klikke her.


MKB: Dragør station


MKP: Dragør Vandtårn


MKB: Remisebygning fra Dragør station.

 

Det var alt for denne udstilling. En masse spændende nyheder inspiration.

 

3 Svar til “DMJU udstilling i Valby 2008”

  1. 10. august 2016 at 18:51 #

    Thanks for your thhtuogs. It’s helped me a lot.

  2. 5. november 2016 at 05:53 #

    Dark­house was sug­gested to me as a “book you might like” from Ama­zon. I read a few reviews and knew it was exactly what I was look­ing for. It soon became my new series obses­sion, and I am eter­nally grate­ful that I don’t have to wait YEARS between each book. I just don’t have the patience when it comes to Dex & Perry updates Thanks!!

  3. 29. januar 2017 at 06:40 #

    I’m so glad you enjoyed it Mari. It’s good to see your own home through someone else’s eyes sometimes just to remember the beauty. Especially through the eyes of someone who loves it so much!

Læg et svar